Op veel aardlekschakelaars of aardlekautomaten is aangegeven dat je de aardlekschakelaar periodiek of maandelijks moet testen via het indrukken van de testknop. Als je de testknop indrukt valt de elektrische spanning uit van de groep(en) die achter deze aardlekschakelaar zit(ten). Dat is in de praktijk vaak lastig: je moet dan weer je hele huis door om alle apparatuur met een ingebouwd klokje weer gelijk te zetten.

Maar is er een goede oplossing: bij de wisseling van zomertijd en wintertijd moeten de klokken toch worden verzet. Dit is het moment om de aardlekschakelaar(s) te testen!

Werkwijze:

  1. Controleer of apparatuur zoals wasmachines, wasdrogers, vaatwassers, TV’s, computers en dergelijke niet in werking zijn. Ga bijvoorbeeld op de zondag ochtend van de wisseling van zomertijd naar wintertijd naar je groepenkast (meterkast).
  2. Druk kort op de testknop van iedere aardlekschakelaar of aardlekautomaat: de aardlekschakelaar behoort uit te schakelen. Als dit niet gebeurt of als dit haperend gaat is het sterk aan te bevelen om contact met ons op te nemen. 
  3. Wacht een minuutje om de installatie en eventuele apparatuur te laten stabiliseren.
  4. Schakel de aardlekschakelaar(s) weer in.
  5. Zet nu alle klokjes weer gelijk en stel de eventuele andere apparatuur weer in.

Testknop aardlekschakelaar